Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi

Kan kültüründen izole edilen gram negatif çomaklar ve antimikrobiyal direnç [Turk Mikrobiyol Cem Derg]
Turk Mikrobiyol Cem Derg. Baskıdaki Makaleler: TMCD-56823 | DOI: 10.54453/TMCD.2024.56823  

Kan kültüründen izole edilen gram negatif çomaklar ve antimikrobiyal direnç

Sedef Zeliha Öner1, ilknur Kaleli1, Melek Demir1, Ahmet Çalışkan1, Ergun Mete1, Hande Şenol2
1Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Denizli
2Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı, Deni̇zli̇

GİRİŞ ve AMAÇ: Mikrobiyoloji Laboratuvarı’na Nisan 2023-Nisan 2024 tarihleri arasında gönderilen kan kültürü örneklerinden izole edilen gram negatif bakteriler ve antibiyogram duyarlılıkları retrospektif olarak değerlendirilmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bakteriler 01.04.2023-10.07.2023 tarihleri arasında BD Phoenix 100 Bakteri identifikasyon sisteminde, 11.07.2023-01.04.2024 tarihleri arasında ise matriks destekli lazer desorpsiyon iyonizasyon uçuş zamanlı kütle spektrometresi (MALDI-TOF MS) ile tanımlandı. Antibiyotik duyarlılık testleri Kirby Bauer disk difüzyon yöntemiyle yapılmıştır. “The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing” önerilerine uyularak değerlendirildi.
BULGULAR: İzolatların 485’i (%75.3) Enterobacteriales takım üyesi, 152’si (%23.6) nonfermanter gram negatif basil (NFGNB) ve yedisi (%1.1) diğer gram negatif basil olarak saptanmıştır. NFGNB’lerin kliniklerde görülme oranları değerlendirildiğinde; yoğun bakım hastalarında görülme oranı yataklı servis ve poliklinik hastalarında görülme oranlarına göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p=0,001). İzole edilen bakterilerin en yaygın olanları; Escherichia coli (%35.6), Klebsiella pneumoniae (%24.8), Pseudomonas aeruginosa (%13.5), Acinetobacter baumannii (%5.9) olarak tespit edilmiştir. E.coli izolatlarında en yüksek direnç seftazidim (%60.3) ve levofloksasin (%66.7)’e karşı saptanmıştır. K. pneumoniae izolatlarında değerlendirilen tüm antibiyotiklere karşı direnç oranı %30’un üstünde bulunmuştur. P. aeruginosa izolatlarında en yüksek antibiyotik direnci imipenem (%32.2) ve meropenemde (%29.9) görülmüştür. A.baumannii’nin antibiyotik direnç oranı %60’ın üstünde saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak; gram negatif basiller arasında en yaygın saptanan grup Enterobactereales takım üyeleri olmuş ve bu grup içinde en sık izole edilen bakteriler E coli ve K. pneumoniae suşları olmuştur. E.coli için amikasin, imipenem ve meropenem ampirik tedavide kullanılabilir. Ancak çalışmamızda değerlendirdiğimiz antimikrobiyaller içinde K. pneumoniae, P. aeruginosa ve A. baumannii için kullanılabilecek ampirik tedavi seçeneği bulunmamaktadır. Ulusal ve uluslararası çalışmalar değerlendirildiğinde K. pneumoniae’nın antibiyotiklere karşı direnç oranları kaygı vericidir.

Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal direnç, Gram negatif bakteriler, kan kültürü


Gram-negative bacilli isolated from blood cultures and antimicrobial resistance

Sedef Zeliha Öner1, ilknur Kaleli1, Melek Demir1, Ahmet Çalışkan1, Ergun Mete1, Hande Şenol2
1Pamukkale University Faculty Of Medicine, Department Of Medical Microbiology, Denizli
2Pamukkale University Faculty Of Medicine Department Of Biostatistics, Deni̇zli̇

INTRODUCTION: Gram negative bacteria isolated from blood culture samples sent to the Microbiology Laboratory between April 2023 and April 2024 and their antibiogram susceptibilities were evaluated retrospectively.
METHODS: Bacteria were identified by BD Phoenix 100 Bacterial identification system between 01.04.2023-10.07.2023 and by MALDI-TOF MS between 11.07.2023-01.04.2024. Antibiotic susceptibilities were determined by Kirby Bauer disc diffusion method and evaluated according to the recommendations of ‘The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing’.
RESULTS: Of the isolates, 485 (%75.3) were members of the order Enterobacteriales, 152 (%23.6) were nonfermentary gram negative bacilli (NFGNB) and seven (%1.1) were other gram negative bacilli. When the incidence rates of NFGNBs in clinics were evaluated; the incidence rate in intensive care unit patients was found to be significantly higher than the incidence rates in inpatient ward and outpatient clinic patients (p=0.001). The most common bacteria isolated were Escherichia coli (%35.6), Klebsiella pneumoniae (%24.8), Pseudomonas aeruginosa (%13.5) and Acinetobacter baumannii (%5.9). The highest resistance was observed in ceftazidime (%60.3) and levofloxacin (%66.7) in E. coli isolates. The resistance rate to all antibiotics evaluated in K. pneumoniae isolates was found to be above 30%. The highest antibiotic resistance was observed in imipenem (%32.2) and meropenem (%29.9) in P. aeruginosa isolates. The antibiotic resistance rate of A.baumannii was above 60%.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In conclusion, the most common group among GNBs was found to be members of the Enterobactereales and the most common bacteria were E. coli and K. pneumoniae. Amikacin, imipenem and meroperem can be used in empirical treatment for E. coli.

Keywords: Antimicrobial resistance, Gram negative bacteria, blood culture




Sorumlu Yazar: Sedef Zeliha Öner, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar