Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi

Kan kültürlerinde kalite göstergelerinin ve etken olan mikroorganizmaların dağılımının değerlendirilmesi [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. Yayına Kabul Edilen Yazılar: THDBD-04810 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2025.04810  

Kan kültürlerinde kalite göstergelerinin ve etken olan mikroorganizmaların dağılımının değerlendirilmesi

NADİRE SEVAL GÜNDEM
Dr Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Konya, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Kan kültürü, kan dolaşımı enfeksiyonlarının tanısında en sık kullanılan yöntemdir ve tedavinin yönlendirilmesine, enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınmasına ve mortalitenin azaltılmasına katkıda bulunmaktadır. Kan kültürü göstergeleri ise preanalitik, analitik ve postanalitik süreçlerin izlemini sağlayan, eksiklerin giderilmesi ve mevcut durumların iyileştirilmesi için yapılabilecekleri belirleyen parametrelerdir. Bu çalışmada, çeşitli kliniklerde yatan hastaların kan kültürlerinde sağlıkta kalite yönetim sistemine göre kalite göstergelerinin değerlendirilmesi ve etken olan mikroorganizmaların dağılımının belirlenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak 2020-Aralık 2022 tarihleri arasında mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilen toplam 6556 kan kültürü örneği geriye dönük olarak değerlendirilmiştir. Kan kültürlerinde kontaminasyon oranı, pozitif sonuç verme oranı, tek şişe alınan kan kültürü sayısı, iki ve üzeri set alınan kan kültürü sayısı, Gram boyama ile son identifikasyon arasındaki uyumsuzluk oranı, reddedilen örneklerin oranı ve yalancı pozitif sonuç verme oranı gibi kalite göstergeleriyle ilgili tüm veriler laboratuvar bilgi yönetim sistemi üzerinden taranarak elde edilmiştir. Kan kültürü şişeleri otomatize kan kültürü cihazında inkübe edilmiş, pozitif sinyal veren örneklerin kültürü yapılarak izole edilen mikroorganizmalara otomatize sistemle identifikasyon ve antimikrobiyal duyarlılık testleri çalışılmıştır.
BULGULAR: Toplam 6556 kan kültürünün 534 (%8.1)’ünde üreme saptanmıştır. Kontaminasyon saptanan ve reddedilen örneklerin oranı sırasıyla %1.8 ve %0.7 idi. Çocuk yoğun bakım ünitesi (%53.6) ve çocuk servislerinde (%40.1) iki set ve üzeri kan kültürü alım oranlarındaki yükseklik diğer servislere göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir (p<0.001). Yenidoğan yoğun bakım ünitesinden gelen örneklerin tek şişe alım (%68.4), kontaminasyon (%33.3), pozitif sonuç verme (%49.3) ve reddedilme oranlarının (%65.1) diğer kliniklerden gelen örneklerin oranlarına göre daha fazla olduğu gözlenmiştir. En sık izole edilen mikroorganizma Metisiline dirençli Staphylococcus epidermidis (%35.4) idi ve bunu Metisiline dirençli Staphylococcus hominis (% 15.7) izlemiştir. Klebsiella spp (%6.2) en sık izole edilen gram negatif bakteri olarak bulunurken, non-fermentatif bakteriler (%2.3) ve Candida spp.(%0.9) ise kan kültürlerinden daha az sıklıkta izole edilen mikroorganizmalardır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada, hastaların büyük çoğunluğunu yenidoğan ve 1 yaş altı hastalar oluşturduğu için tek şişe kan kültürü alımı gibi kalite göstergelerinde elde edilen oranın yüksek olması pediatrik populasyondan kan kültürü alımının zorluklarını yansıtmaktadır. Kan kültürü kontaminasyon oranları ideal sınırlar içerisinde bulunmuş olsa da etken-kontaminant ayrımının yapılmasında laboratuvar-klinik işbirliği önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Kan kültürü, kan dolaşımı enfeksiyonları, kalite göstergeleri


Evaluation of quality indicators and distribution of causative microorganisms in blood cultures

NADİRE SEVAL GÜNDEM
Dr Ali Kemal Belviranlı Gynecology and Pediatrics Hospital, Medical Microbiology Laboratory, Konya, Turkey

INTRODUCTION: Blood culture is the most commonly used method in the diagnosis of bloodstream infections and contributes to manage the treatment, take infection control measures and reduce mortality. Blood culture indicators are parameters that provide monitoring of preanalytical, analytical and postanalytical processes and determining what can be done to eliminate deficiencies and improve current situations. In this study, it was aimed to evaluate quality indicators according to health quality management system and to determine distribution of causative microorganisms in blood cultures of patients hospitalized in various clinics.
METHODS: A total of 6556 blood culture samples sent to microbiology laboratory between January 2020-December 2022 were evaluated retrospectively. All data regarding quality indicators such as contamination rate in blood cultures, the rate of positive results, the number of blood cultures taken from a single bottle, the number of blood cultures taken from two or more sets, rate of incompatibility between Gram staining and final identification, rate of rejected samples and rate of false positive results were obtained by scanning through laboratory information management system. Blood culture bottles were incubated in automated blood culture device, bottles giving positive signals were cultured and identification and antimicrobial susceptibility tests were performed to isolated microorganisms by automated system.
RESULTS: Growth was detected in 534 (8.1%) of a total of 6556 blood cultures. The rates of samples detected to be contaminated and rejected were 1.8% and 0.7%, respectively. The higher rates of blood culture collection of two sets or more in pediatric intensive care unit (53.6%) and in pediatric wards (40.1%) showed a statistically significant difference compared to other services. It was observed that rates of single bottle collection (68.4%), contamination (33.3%), growth (49.3%) and rejection of samples (65.1%) sent from neonatal intensive care unit were higher than rates of samples sent from other clinics. The most frequently isolated microorganism was Methicillin-resistant Staphylococcus epidermidis (35.4%), followed by Methicillin-resistant Staphylococcus hominis (15.7%). While Klebsiella spp. (6.2%) was the most frequently isolated gram-negative bacteria, non-fermentative bacteria (2.3%) and Candida spp. (0.9%) were microorganisms rarely isolated from blood cultures.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In this study, since the majority of patients are newborns and patients under 1 year of age, the higher rates obtained in quality indicators such as single-bottle blood culture collection reflects difficulties in collecting blood cultures from pediatric population. Even if contamination rates were found to be within ideal limits, laboratory-clinical cooperation is important in distinguishing between agents and contaminants.

Keywords: Blood culture, blood stream infections, quality indicators




Sorumlu Yazar: NADİRE SEVAL GÜNDEM, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar