Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi

HBsAg Negatif Bağış Kanlarında İzole AntiHBC Pozitifliği ve Occult HBV Enfeksiyonu Araştırılması [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. Yayına Kabul Edilen Yazılar: THDBD-57701 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2025.57701  

HBsAg Negatif Bağış Kanlarında İzole AntiHBC Pozitifliği ve Occult HBV Enfeksiyonu Araştırılması

Murat AFYON1, İsmail Yaşar AVCI2, Cumhur ARTUK2
1Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Sağlık Şube Müdürlüğü, Ankara
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Occult HBV enfeksiyonu (OHB), enfeksiyonun pencere dönemi dışında güncel duyarlı testler ile HBsAg negatif bireylerin karaciğer dokusunda HBV DNA varlığı (serumda tespit edilebilen veya edilemeyen HBV DNA ile) olarak tanımlanabilir. Bu çalışma bağış kanlarının HBsAg negatif plazma örneklerinde anti-HBc, HBV DNA polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve anti-HBs çalışılarak izole anti-HBc pozitifliği OHB araştırmak amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 19 Mart 2010 ve 28 Nisan 2010 tarihleri arasında yapılan HBsAg, antiHCV ve antiHIV negatif 1063 bağış kanının Ulusal Kan ve Kan Ürünleri Rehberi gereği 1 yıl süre ile -80C’de saklanmış plazma örnekleri çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dâhil edilen bütün plazma örneklerinde anti-HBc ve HBV DNA PCR çalışılarak OHB araştırıldı. Anti-HBc ve/veya HBV DNA PCR pozitif örneklerde ise anti-HBs araştırıldı.
BULGULAR: Çalışmada 87 (%8.2) donör plazma örneğinde anti-HBc pozitifliği saptandı. Anti-HBc pozitif donörlerin yaş ortalamasının 30±11.5 yıl, izole anti-HBc pozitif donörlerin 38±15.9 yıl ve anti-HBc ve titreye bakılmaksızın anti-HBs pozitif donörlerin yaş ortalamasının ise 28.8±10.4 yıl olarak tespit edildi. İzole anti-HBc pozitiflik oranının %1.03 (n=11) olduğu ve anti-HBs ile birlikte pozitifliğe göre anlamlı olarak ileri yaşta görüldüğü tespit edildi (p=0.047). Donör plazma örneklerinin hiçbirinde HBV DNA PCR pozitifliği saptanmadı.

TARTIŞMA ve SONUÇ: Kan merkezimize başvuran donörlerde izole anti-HBc pozitiflik oranı Türkiye’de kan donörlerinde daha önce yapılmış çalışmalara göre düşük olarak bulunmuştur. Her ne kadar yasal zorunluluk olmasa da Türkiye’de de Kızılay Bölge Kan Merkezleri 1 Kasım 2014 tarihi itibari ile bağış kanlarında NAT çalışmaya başlamış olup kan donörlerinin taranmasında HBsAg’ye ek olarak anti-HBc ve/veya nükleik asit amplifikasyon testlerinin kullanımının gerekli olduğunu ve konuya ilişkin geniş ölçekli çalışmaların yapılmasının uygun olacağını değerlendirmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Kan donörü, HBV DNA PCR, Occult HBV Enfeksiyonu


Investigation of İsolated AntiHBc Positivity and Occult HBV Infection in HBsAg Negative Donated Blood

Murat AFYON1, İsmail Yaşar AVCI2, Cumhur ARTUK2
1Turkish Navy Headquarter Medical Branch, Ankara, Turkey
2Department Of Infectious Diseases And Clinical Microbiology, Gulhane School Of Medicine, Univesity Of Health Sciences, Ankara

INTRODUCTION: Occult HBV infection (OHI) can be defined as the presence of HBV DNA in the liver tissue of HBsAg negative individuals (with detectable or undetectable HBV DNA in the serum) by current sensitive tests, except window period of infection. This study was carried out to investigate isolated anti-HBc positivity and OHI, by using anti-HBc, HBV DNA PCR and anti-HBs, in the plasma samples of HBsAg negative donated blood.
METHODS: The one thousand and sixty three plasma samples of HBsAg, anti-HCV and anti-HIV negative blood which were donated between 19 March 2010 and 28 April and stored at -80C for one year in accordane with National Blood and Blood Products Guide, were included in the study. OHB was investigated by using anti-HBc and HBV DNA PCR in all plasma samples which were included in the study. In anti-HBc and/or HBV DNA PCR
positive samples, anti-HBs investigation was conducted.

RESULTS: Anti-HBc positivity was detected in 87 (8.2%) donor plasma samples. The mean age of anti-HBc positive donors or isolated anti-HBc positive donors or anti-HBc/anti-HBs positive donors were; 30±11.5 years, 38±15.9 years and 28.8±10.4 years, respectively. Among all plasma samples included in the study; the rate of isolated anti-HBc positivity was 1.03% (n=11) and isolated anti-HBc positivity was seen significantly in older age, compared to anti-HBc positivity with anti-HBs positivity (p=0.047). As a result of this study, HBV DNA PCR positivity was not detected in any of the donor plasma samples.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The rates of isolated anti-HBc positivity in blood donors admitted to our center was found lower than earlier studies conducted among blood donors in Turkey. In Turkey, although there is no legal obligation, Kızılay Regional Blood Centers have started to work on NAT in onated blood as of November 1, 2014. We suggest that large-scale studies to investigate the use of antiHBc and/or nucleic acid amplification tests in addition to HBsAg for screening of blood donors.

Keywords: Blood donor, HBV DNA PCR, Occult HBV Infection




Sorumlu Yazar: Murat AFYON, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar