Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi

Türkiye'de Üçüncü Basamak Bir Hastaneye Başvuran Akut Gastroenterit Olgularında Campylobacter jejuni ve Campylobacter coli Sıklığının Araştırılması ve İzole Edilen Şuşların Antibiyotik Duyarlılıkları ve Çeşitli Virülans Faktörlerinin Belirlenmesi [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. Yayına Kabul Edilen Yazılar: THDBD-76329 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2025.76329  

Türkiye'de Üçüncü Basamak Bir Hastaneye Başvuran Akut Gastroenterit Olgularında Campylobacter jejuni ve Campylobacter coli Sıklığının Araştırılması ve İzole Edilen Şuşların Antibiyotik Duyarlılıkları ve Çeşitli Virülans Faktörlerinin Belirlenmesi

Yusuf Görgülü1, Harun Gülbudak2, Leyla Ersoy3, Necdet Kuyucu4, Seda Tezcan Ülger3, Ali Kaya5, Gönül Aslan3
1Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyololi Ana Bilim Dalı, Balıkesir
2Mersin Üniversitesi Fen Fakültesi, Biyoloji Anabilim Dalı, Mersin
3Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Mersin
4Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Mersin
5Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Mersin

GİRİŞ ve AMAÇ: Campylobacteriosis dünya çapında en sık görülen gastroenterit türlerinden biridir. Son yıllarda insanlardan ve hayvanlardan izole edilen Campylobacter türlerinin makrolidlere ve özellikle de florokinolonlara karşı antibiyotik direncini arttırdığı bildirilmektedir. Çalışmamızın amacı, akut gastroenteritli hastalarda Campylobacter türlerinin sıklığını belirlemek ve izole edilen örneklerin antibiyotik duyarlılık profilini ve çeşitli virülans faktörlerini araştırmaktı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya Ekim 2018 ile Nisan 2019 tarihleri arasında XX Üniversite Hastanesi'ndeki 401 hastanın dışkı örnekleri dahil edildi. Campylobacter türlerinin antimikrobiyal duyarlılık testleri, EUCAST 2018 kılavuzuna göre disk difüzyon yöntemi ile yapıldı. Campylobacter türlerinin ve çeşitli virülans faktörlerinin tanımlanması konvansiyonel Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ile çalışıldı.
BULGULAR: Çalışmaya alınan 401 dışkı örneğinin 44'ünde (%10,9) Campylobacter spp. izole edildi. PCR yöntemiyle 36 izolat (%81,8) C. jejuni, 6 izolatın (%13,6) ise C. coli olarak tanımlandı. 2 izolat ise PCR yöntemiyle tür düzeyinde tanımlanması yapılamamış olup Campylobacter spp. olarak raporlanmıştır. 44 Campylobacter izolatının tamamı siprofloksasine dirençliydi. İzole edilen Campylobacter suşlarında tetrasiklin direnci %97,7 (n=43), eritromisin direnci ise %9,1 (n=4) olarak belirlendi. Campylobacter izolatlarının sırasıyla %90,9'unda (n=40) ve %54,5'inde (n=24) cadF ve cdtABC pozitifliği tespit edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak çalışmamız bölgemizdeki Campylobacter epidemiyolojisi hakkında veriler sunmuş ve Campylobacter kültürünün rutin dışkı kültürü testlerinin standart bir bileşeni olarak dahil edilmesinin önemini vurgulamıştır. Campylobacter türlerinde makrolid grubu antibiyotiklerin birincil tedavi seçeneği olduğu yeniden ortaya konmuştur. Ayrıca akılcı antibiyotik kullanımı ve antibiyotik direncine karşı önleyici tedbirlerin uygulanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Campylobacter, Gastroenterit, PCR, Antibiyotik, Virülans


Investigation of the Frequency of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli in Acute Gastroenteritis Cases Admitted to a Tertiary Hospital in Türkiye and Determination of the Antibiotic Susceptibility of Isolated Strains and Various Virulence Factors

Yusuf Görgülü1, Harun Gülbudak2, Leyla Ersoy3, Necdet Kuyucu4, Seda Tezcan Ülger3, Ali Kaya5, Gönül Aslan3
1Bandirma Onyedi Eylul University Faculty Of Medicine, Medical Microbiology Department, Balikesir
2Mersin University Faculty Of Science, Biology Department, Mersin
3Mersin University Faculty Of Medicine, Medical Microbiology Department, Mersin
4Mersin University Faculty Of Medicine, Pediatrics Department, Mersin
5Mersin University Faculty Of Medicine, İnfectious Diseases And Clinical Microbiology Department, Mersin

INTRODUCTION: Campylobacteriosis is one of the most common types of gastroenteritis worldwide. In recent years, it has been reported that Campylobacter species isolated from humans and animals have increased antibiotic resistance against macrolides and especially fluoroquinolones. This study aimed to determine the frequency of Campylobacter species in patients with acute gastroenteritis and investigate the antibiotic susceptibility profile and various virulence factors of isolated samples.
METHODS: The study included stool samples from 401 patients at XX University Hospital between October 2018 and April 2019. Antimicrobial susceptibility testing of Campylobacter species was performed via the disk diffusion method according to the European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) 2018 guidelines. Identification of Campylobacter species and various virulence factors were studied with conventional Polimeraz Chain Reaction(PCR).
RESULTS: Campylobacter spp. was isolated in 44 (10.9%) of the 401 stool samples included in the study. The PCR method revealed that 36 isolates (81.8%) corresponded to C. jejuni, while six isolates (13.6%) were identified as C. coli. Two isolates could not be identified to the species level by the PCR method and were reported as Campylobacter spp. All 44 Campylobacter isolates were resistant to ciprofloxacin. Tetracycline resistance was found to be 97.7% (n=43) and erythromycin resistance was 9.1% (n=4) in the isolated Campylobacter strains. cadF and cdtABC were found to be positive in 90.9% (n = 40) and 54.5% (n = 24) of Campylobacter isolates, respectively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Our results have yielded valuable data on the epidemiology of Campylobacter in our geographical area, highlighting the importance of including Campylobacter culture as a standard component of routine stool culture tests. We reaffirmed that macrolide antibiotics remain the primary treatment choice. Furthermore, it was suggested that rational antibiotic usage and preventive measures against antibiotic resistance should be implemented.

Keywords: Campylobacter, Gastroenteritis, PCR, Antibiotic, Virulence




Sorumlu Yazar: Yusuf Görgülü, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar