İneklerde Subklinik Mastitisin Aerobik Bakteriyolojisinin DeğerlendirilmesiBerrak DELİKANLI KIYAK1, Elçin GÜNAYDIN2, Gülşen GONCAGÜL31Bursa Uludağ Üniversitesi, İznik Meslek Yüksekokulu 2Kastamonu Üniversitesi, Faculty Of Veterinary Medicine 3Bursa Uludağ Üniversitesi, Mennan Pasinli Atçılık Meslek Yüksekokulu
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada subklinik mastitisli süt sığırlarının bakteriyolojik muayenesi ile kalite göstergesi olarak kullanılan somatik hücre sayısı değişiminin karşılaştırılması sonucu elde edilen verilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu amaçla klinik olarak mastitis belirtisi göstermeyen rastgele seçilen toplam 280 Holstayn ırkı süt sığır ve bunlara ait 1120 meme lobundan süt örnekleri alınmıştır. Süt örneklerinin California mastitis test (CMT) ve somatik hücre sayısı (SHS) ile genel mikrobiyal durumu ve identifikasyon analizi ile de bakteri türleri tanımlanmıştır. BULGULAR: CMT sonucuna göre, süt sığırının 58’i (%20,7) subklinik mastitis yönlü pozitif bulunmuştur. Araştırmaya dahil edilen 232 meme lobundan 82’si (%35,3) CMT (-), 47’si (%20,3) CMT (+), 78’i (%33,6) CMT (++) ve 25’i (%10,8) ise CMT (+++) olarak skorlanmıştır. CMT pozitif meme loblarında bakteri üreme oranı %64,66 olarak tespit edilmiş ve örneklerden sırasıyla E. coli (%26,10), S. aureus (%21,29) ve S. agalactiae (%20,08) izole edilmiştir. Örneklerdeki SHS değerleri incelendiğinde değerlerin 50.000 ile 960.000 hücre/mL arasında değişkenlik gösterdiği ve ortalama değerin ise 333.862 hücre/mL düzeyinde olduğu saptanmıştır. TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuçlar, subklinik mastitisin süt işletmelerinde yaygın olduğunu ve bu hayvanlardan elde edilen sütlerden daha çok Staphylococcus spp. ile E. coli’nin izole edildiğini göstermektedir. Gıda güvenliği kapsamında süt tedarik zincirinde meme sağlığı ve sağım hijyenine yönelik tedbirlerin eksiksiz uygulanmasının kaliteli süt ve süt ürünleri üretimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Bakteri, somatik hücre sayısı, subklinik mastitis
Evaluation of Aerobic Bacteriology of Subclinical Mastitis in CowsBerrak DELİKANLI KIYAK1, Elçin GÜNAYDIN2, Gülşen GONCAGÜL31Bursa Uludag University, Vocational School Of Iznik 2Kastamonu University, 3Bursa Uludag University, Vocational School Of Mennan Pasinli Equine
INTRODUCTION: The study aimed to evaluate the data obtained by comparing the bacteriological examination of dairy cattle with subclinical mastitis and the change in somatic cell count, which is used as a quality indicator. METHODS: For this purpose, milk samples were taken from a total of 280 randomly selected Holstein breed dairy cattle and from 1120 mammary lobes, which did not show clinical signs of mastitis. The general microbial status of the milk samples was assessed using the California Mastitis Test (CMT) and somatic cell count (SCC), and bacterial species were identified through identification analysis. RESULTS: According to the CMT results, 58 (20.7%) of the dairy cattle were found positive for subclinical mastitis. Of the 232 breast lobes included in the study, they were scored as 82 of them (35,3%) CMT (-), 47 of them (20,3%) CMT (+), 78 of them (33,6%) CMT (++) and 25 of them (10,8%) CMT (+++). The bacterial growth rate in CMT-positive mammary lobes was determined to be 64,66%, and E. coli (26,10%), S. aureus (21,29%), and S. agalactiae (20,08%) were isolated from samples, respectively. When the SHS values in the samples were examined, it was determined that the values varied between 50,000 and 960,000 cells/mL and the average value was 333,862 cells/mL. DISCUSSION AND CONCLUSION: The results indicate that subclinical mastitis is prevalent in dairy farms, and that Staphylococcus spp. and E. coli are more frequently isolated from the milk obtained from these animals. In the context of food safety, it is considered that the implementation of measures related to udder health and milking hygiene in the milk supply chain will contribute to the production of high-quality milk and dairy products.
Keywords: Bacteria, somatic cell count, subclinical mastitis
Sorumlu Yazar: Berrak DELİKANLI KIYAK, Türkiye
|
|